Pytanie na Śniadanie

Pierogi wołowe z sosem chrzanowym

PIEROGI WOŁOWE I SOS CHRZANOWY


Farsz:

  • 400-500 g zrazy wołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju


Ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml letniej wody
  • 10 g masła
  • 10 ml mleka
  • Szczypta soli

Sos chrzanowy:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła


Olej lubczykowy:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 8 łyżek świeżego lubczyku



Cebulka:

  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
Więcej na ten temat