PIEROGI WOŁOWE I SOS CHRZANOWY
Farsz:
- 400-500 g zrazy wołowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/4 łyżeczki chilli
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Ciasto na pierogi:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml letniej wody
- 10 g masła
- 10 ml mleka
- Szczypta soli
Sos chrzanowy:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Olej lubczykowy:
- 100 ml oleju roślinnego
- 8 łyżek świeżego lubczyku
Cebulka:
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia