Pieczone nogi kaczki z gulaszem z fasoli- 4 kacze udka
- 2 pomarańcze
- Opcjonalnie 2 jabłka
- spory kawałek świeżego korzenia imbiru
- 4 cebule
- tymianek
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- ok.50 ml oliwy
- 200 g białej fasoli
- 2 łyżki siekanej cebuli
- 2 siekane ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 pomidory
- Kilka gałązek tymianku do smaku
- Sól pieprz
- Ok.1 łyżka siekanej natki
Z udek wyciąć jedną z kości i uformować tzw. golonki. Pomarańcze obrać i pokroić w cząstki. Cebule i imbir obrać i drobno posiekać.
W naczyniu połączyć miód, majeranek, sól, pieprz, oliwę, gałązki tymianku i siekana cebulę W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki owoców, na nich ułożyć kaczkę wymasowana z marynatą. Piec w 170 C ok.70 minut – idealnie, jeśli można użyć pary podczas pieczenia.
Fasola – namoczona dzień wcześniej ugotować we własnej wodzie na półtwardo. W rondlu podsmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, dodać fasolę, liść laurowy, kilka gałązek tymianku posiekane pomidory. Kiedy całość się dokładnie połączy podlać bulionem i wolno dusić do miękkości. Finalnie doprawić do smaku, dodać siekana natkę i podać z kaczką.
Wolno pieczony boczek i warzywa z woka z ryżem
Marynata:
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżka pasty chilli z czosnkiem
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
Wok:
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka wody
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek dymki lub innych ulubionych ziół
- 200 g suchego ryżu basmati
- Olej do smażenia
Składniki marynaty połączyć – pozostawić ok.50 ml do warzyw z woka.
Boczek należy ponacinać w tzw. kratkę i wymasować z marynatą.
Pozostawić do marynowania na ok.30 minut i upiec w piekarniku – najlepiej z dodatkiem pary ok.1 godzinę w 180 C. Upieczony pokroić i podać z ryżem z warzywami.
Ryż z warzywami:
Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić w równe, drobne cząstki. Dymkę posiekać drobno. Na woku rozgrzać olej i obsmażyć warzywa, po minucie dodać ryż i sos hoisin z wodą i odrobinę marynaty od mięsa. Smażyć kolejną minutę. Podać z siekanymi ziołami
Pieczona główka kalafiora i sałatka z kaszy
- 1 średnia główka kalafiora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mieszanki przyprawy harissa
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- Ok.50 g siekanych ziół – kolendra, natka, bazylia
- 1 łyżeczka soli
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Od kalafiora odkrawamy największe, zewnętrzne liście, zostawiamy małe liście tuż przy główce - są jadalne i bardzo smaczne po upieczeniu. Kalafiora myjemy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty w miseczce. Kalafiora smarujemy marynatą za pomocą silikonowego pędzelka, łyżki lub ręki. Kalafiora w całości kładziemy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.