Calzone z serem Apetina w kostkach
Składniki:
- Mąka typ 00 – 1kg
- Drożdże suszone – 2 opakowania
- Szpinak świeży 1kg
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Oliwa z oliwek
- Główka czosnku
- Szalotka 5szt.
- Cytryna 2 szt.
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na pizzę: wymieszaj mąkę, drożdże, sól, oliwę oraz wodę. Ugniataj kilka minut i odstaw do fermentacji. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dorzuć umyty szpinak i duś kilka minut aż starci objętość i odparuje z niego woda. Gdy szpinak przestygnie dodaj ser i dobrze wszystko wymieszaj. Ciasto na pizzę rozwałkuj i przesmaruj jajkiem, nałóż farsz i zamknij jak pierogi. Posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. około 35 min.
Grillowane paczuszki z warzywami z serem Apetina w kostkach
Składniki:
- Koper włoski 2 szt.
- Pomarańcza
- Pomidory bawole serca 5 szt.
- Główka czosnku
- Pietruszka świeża pęczek,
- Oliwki Kalamaty
- Oliwa z oliwek
- Sól Świeżo mielony pieprz
- Cytryna
Przygotowanie
Pomidory pokrój w grube plastry a koper włoski w cieniutkie plasterki i zamarynuj go w soku z pomarańczy. Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj. Na jednym arkuszu papieru do pieczenia układaj kilka plastrów pomidorów, fenkuł i ser. Wszystko dopraw solą i pieprzem i posyp czosnkiem, ziołami i zestem z cytryny. Zamknij szczelnie i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min.
Sałatka z quinoa, ogórkiem, rzodkiewką z serem Apetina w kostkach z ziołami, bazylią i oregano
Składniki:
- Quinoa 500g
- Ogórki gruntowe 5 szt.
- Rzodkiewka 2 pęczki
- Świeża mięta
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Ocet winny sherry
Przygotowanie
Quinoe ugotuj według instrukcji. Ogórki pokrój w długie paski a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Przygotuj dressing: 1 łyżka octu winnego, szczypta soli i czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy. Wszystko dobrze wymieszaj. Do dużej miski przełóż ugotowaną quinoe, dodaj ogórki, rzodkiewkę, ser i polej obwicie dressingiem, Przyozdób posiekaną miętą.