Dolmades nadziewane makrelą, ryżem z pikantnym dipem z pomidorów
Składniki dla 4 osób
- Ok 30 sztuk marynowanych liści winogron,
- 2 puszki fileta makreli w zalewie
- 200 g suchego ryży arborio
- 150 g cebuli białej,
- 30g koperku,
- 30g natki pietruszki,
- 30g świeżej mięty,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 100 ml soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
- 300ml przecieru z pomidorów
- 1 łyżeczka pikantnej papryki mielonej
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki octu winnego
- 2-3 łyżki oliwy
- Sól cukier pieprz do smaku
- Opcjonalnie serwować z jogurtem połączonym z czosnkiem
Sposób przygotowania
Liście winogron obmyć z solanki.
Cebulę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach
Natkę pietruszki, koperek i miętę drobno posiekać.
Przyprawy wymieszać z ryżem, połamaną rybą, cebulą, solą pieprzem, sokiem z cytryny i 50 ml oliwy z oliwek. Zwinąć roladki i gotować ok 30- 50 minut
Śmiało można skrócić ten proces gotując ryż w stosunku wody 2 ryżu 1 i łącząc gotowy z resztą składników. W tym przypadku liście należy ugotować osobno
Liście winogron ułożyć stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry.
Na nasadę liście nałożyć łyżkę przygotowanego farszu i zawiń z rulonik (niezbyt ciasno, by dolmades nie popękał, gdy ryż napęcznieje).
„Greckie gołąbki” układaj warstwami na dnie garnka.
Wlej do niego pół litra wody, 50 ml oliwy z oliwek i pół łyżeczki soli.
Gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.
Uwaga – zamiast liści winogron można użyć dużych liści szpinaku lub boćwiny. Należy je sparzyć przed przygotowaniem.
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka suchego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- Ok 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 szczypty soli morskiej w płatkach
- Świeżo mielony pieprz
- Ok 50-70 ml oliwy z oliwek
- 50 g siekanej natki pietruszki
- Ok 8 filetów ryby mieszanej z zalewy z puszki
- Ok 1,5 kg ziemniaków
- 3 cytryny
- 1 główka czosnku
- 1 słoik oliwek drylowanych
- Sałata
- 1 mały sera bałkańskiego
- 1 ogórek zielony
- 250 g pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 50 g mieszanych ziół -oregano, natka, mięta
- Opcjonalnie arbuz pokrojony
- 8 czerwonych papryk
- 2 nieduże bakłażany
- 1 mała, ostra papryka
- olej lub oliwa z wytłoczyn
- 2 łyżki winnego octu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 litry wody
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 liście laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- czarny pieprz
- ok 4 filety ryby z puszki (szprotka, makrela, śledź)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Kieliszek czerwonego wina opcjonalnie
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża biała cebula
- 20 dag boczku wędzonego - opcjonalnie
- 1 czerwona papryka
- słodka i ostra papryka w proszku
- olej rzepakowy
- 50g natki pietruszki
- 1 bagietka
- Sól, cukier, pieprz do smaku
- Olej i oliwa do smażenia