PASTA ALLA NORMA
- 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 6 dużych pomidorów bez skóry ( lub 500 g pasaty pomidorowej)
- 1 duży bakłażan
- 100 g mąki pszennej
- 500 g ulubionego makaronu
- sól, czarny pieprz do smaku
- bazylia - doniczka
- ricotta sałata -150 g
- oliwa z oliwek do smażenia
- olej słonecznikowy do smażenia
Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw aby się "spocił" Następnie papierem kuchennym odsącz nadmiar wody. Obtocz kawałki bakłażana w mące, nadmiar strzepnij i smaż do lekko złotego koloru na oleju słonecznikowym. Odłóż na ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zagotuj wodę na makaron, posól ja i wrzuć makaron. Gotuj kilka minut aż będzie aldente. W tym czasie podsmaż na oliwie czosnek i łodyżki bazylii, po chwili dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i dorzuć usmażonego bakłażana. Ugotowany makaron wrzuć bezpośrednio do sosu. Wymieszaj wszystko razem wymieszaj. Posyp tartą ricottą oraz bazylią.
INSALATA DI POLIPO
- ośmiornica
- cebula podpalona na gazie
- główka czosnku
- pietruszka natka
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- liść laurowy
- 5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- seler naciowy - kilka gałązek
- oliwki czarne 50 g
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, czarny pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała włóż do niej ośmiornicę na kilka sekund. Następnie przełóż ja do miski z zimna wodą ( lodem) Tą czynność powtórz 3 razy. Ośmiornica zahartowana, możesz ją gotować. Dodaj do garnka z wodą ośmiornicę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuj ok 1 h, do miękkości. Gdy będzie gotowa pokrój na małe kawałki. W tym czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Seler naciowy obierz i pokrój w plasterki. Przygotuj dressing: posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, czarny pieprz oraz oliwę z oliwek dokładnie wymieszaj. Ośmiornicę zamarynuj w dressingu. Gdy ziemniaki się ugotują rozłóż je razem z selerem naciowym i oliwkami na płytkim talerzu, na górę daj zamarynowaną ośmiornicę. Wszystko posyp pietruszką, szczypta soli i pieprzu.