Krem z pieczonych ziemniaków z wędzonym twarogiem i popcornem z kaszy gryczanej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
- koperek
- wędzony twaróg
- kasza gryczana
Ziemniaki obieramy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Kiedy ziemniaki się upieką dodajemy do bulionu i blendujemy na gładką masę. Kaszę gryczaną wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej i trzymamy kilkanaście sekund. Zdejmujemy, odcedzamy i kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Zupę krem nalewamy do miseczki, kruszymy twaróg i posypujemy popcornem z kaszy.
Pieczone bataty z awokado
- 2 duże bataty
- 3 awokado miękkie
- papryczka chilli
- limonka lub cytryna
- pietruszka
- cebula dymka
- granat
Przekrój batata, ponacinaj w kratkę i polej olejem. Piecz przez około 20-25 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika podważ batata, tak aby miąższ lepiej odchodził. Obierz i rozgnieć awokado. Dopraw pieprzem, solą, papryką i sokiem z cytryny. Na upieczonego batata nałóż pastę z awokado.
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowo-szczypiorkowym
- 6 dużych ziemniaków
- suszony czosnek
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka
- wędzona papryka
- szczypiorek
- oliwa
- puszka białej fasoli
- czosnek
- mleko ryżowe
Gotujemy ziemniaki w mundurkach około 20 minut, tak aby w środku były jeszcze twarde. Wystudzone kroimy w łódeczki. W miseczce przygotowujemy marynatę, mieszamy olej z przyprawami. Przygotowaną marynatą nacieramy ziemniaki i wykładamy je na papierze do pieca i pieczemy w temperaturze 190 przez 15-20 min. Przygotowujemy dip czosnkowo - szczypiorkowy, blendujemy na gładką masę białą fasole, czosnek i przyprawy na koniec dodajemy oliwę i posiekany szczypiorek.