BESZBARMAKWywar i mięsna część dania:
- 5 kg baraniny lub 5 kg wołowiny
- 4 liście laurowe
- 70 dkg obranej cebuli
- koperek
- pieprz mielony i ziarnisty
- sól
Ciasto:
- 1-2 jajka
- 300 ml wywaru mięsnego lub wody
- ok. 750 g mąki
- sól
Mięso myjemy i gotujemy przez 3 – 3,5 godziny na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Następnie wyrabiamy ciasto i odkładamy na 15 - 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 3 lub 4 części, wałkujemy i kroimy na prostokąty ok. 10x15 cm lub kwadraty 10x10 cm. Pokrojone ciasto zostawiamy na desce dobrze posypanej mąką i podsuszamy. Mięso wyjmujemy z wywaru i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. W osobnym garnku zaparzamy cebulę w tłuszczu z bulionu mięsnego z pieprzem czarnym mielonym, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 1-2 minuty. Do wrzącego wywaru (mięsnego) wrzucamy kawałki ciasta i gotujemy przez 2-3 min. Ugotowane ciasto wykładamy na wielkim talerzu. Na ciasto kładziemy pokrojone mięso, a na mięso zaparzoną cebulę. Osobno do małych miseczek nalewamy wywar, posypujemy go mocno pieprzem i zieleniną.
MANTY PO KAZACHSKU (PIEROGI)
Ciasto:
- ok. 700 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 1 jajko
- 20 g soli
- dynia lub ziemniaki
Farsz:
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 kg cebuli
- 1½ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Mięso mielone lub pokrojone w drobne kostki wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto i rozwałkowywać. Następnie wykroić dużym kubkiem okrągłe placki. Na każdy placek wyłożyć łyżkę mięsa i sklejić rogi. Siatkę parowaru posmarować oliwą i rozłożyć manty. Gotować na parze przez 40 minut.
BAURSAKI KAZACHSKIE (PĄCZKI)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 ml ciepłego mleka
- 20 g masła
- 5 g cukru
- 5 g drożdży
- 10 g soli
- 1 l oleju dla smażenia
W głębokim naczyniu wymieszać ciepłe mleko z masłem i drożdżami, dodać sól i cukier. Następnie małymi porcjami wsypywać przesianą mąkę i mieszać aż wyrobi się miękkie ciasto. Przykryć je ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. W głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Ciasto porcjami rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. a następnie wykroić z niego dużym kubkiem okrągłe placki. Placki wrzucać do rozgrzanego oleju ciągle mieszając aż się podrumienią. Wyciągać sitem i rozłożyć na dużym płaskim naczyniu.