Omlet z białek z truskawkami - 250 kcal
- 3 białka z jajka
- garść truskawek
- odrobina oliwy - 1/2 małej łyżeczki
- garść świeżej mięty
Rozbij białka i usmaż na patelni jedynie leciutko muśniętej oliwą. Gotowy omlet posyp truskawkami i miętą
Serek wiejski ze szczypiorkiem - 200 kcal
- 150 g serka wiejskiego light
- 1 zielony ogórek
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 szklanka soku pomidorowego
- szczypta tabasco
Warzywa drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem. Sok podaj z tabasco - kapsaicyna z papryki cudownie podkręca przemianę materii.
Pierś z kurczaka z warzywami - 300 kcal
- 120 g piersi z kurczaka bez skórki
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypta soli i pieprzu
Pierś natrzyj solą, pieprzem i ziołami, a następnie potnij ją w kosteczkę i uduś na odrobinie wody. W połowie gotowania wrzuć na patelnię pocięte warzywa wrzuć i duś 3-4 minuty. Dopraw danie papryką i sosem sojowym. Podawaj udekorowane szczypiorkiem i sezamem.
Sałatka z pomidora - 100 kcal
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- garść kiełków słonecznika
- 1 wafel ryżowy
Wymieszaj posiekaną cebulę z plastrami pomidora, skrop sałatkę sokiem, dopraw i udekoruj kiełkami. Podawaj z waflami.
Pieczony dorsz z marchewką 150 kcal
- 100 g kawałek polędwicy z dorsza
- 3 marchewki
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- świeży tymianek
Marchewki pokrój w plasterki i ułóż w formie do zapiekania, obok ułóż dorsza. Posyp całość tymiankiem, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach przez 25-30 minut.