Makaron Fusilli ze szparagami
- 400 g makaronu fusilli
- 1 pęczek szparagów
- 40 g szpinaku
- 50 g orzechów laskowych
- 40 g parmezanu
- 60 ml oliwy z oliwek
- czosnek
- cytryna
- sól, pieprz
Ugotuj i posól wodę. Do osolonej wody wrzuć makaron i gotuj 10 minut. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj. Zblenduj ze szpinakiem orzechami i skórką z cytryny. Wymieszaj wszystko z makaronem i udekoruj główkami szparagów. Dopraw do smaku.
Gnocchi marchewkowe z migdałami
- 400 g marchewki
- 250 g sera Robiola
- 150 g parmezanu
- 1 jajko
- 2 białka z jajek
- mąka
- sól, pieprz
SOS:
- 70 g masła
- 50 g parmezanu
- 40 g migdałów
Marchewkę ugotuj do miękkości. Zblenduj z serem. Dodajemy mąkę, jajko, 1/2 łyżeczki soli i łączymy wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je mąką. Odrywamy kawałek ciasta i na stolnicy formujemy wałeczek, z którego nożem odcinamy małe kluseczki. Na każdej z nich odciskamy ząbki widelca. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy je delikatnie łyżka cedzakową. Kluseczki przekładamy do talerzy, polewamy stopionym masłem i posypujemy startym parmezanem i pieprzem.
Gamberetti z cukini
- 150 g makaronu penne
- 200 g krewetek małych
- 100 g krewetek dużych
- 1 cukinia
- białe wino
- czosnek
- sól pieprz
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Ugotuj makaron.
Sos: Na gorącą oliwę dodaj krewetki, cukinie, czosnek i zalej białym winem. Udekoruj zieloną pietruszką.
Caponata
- 1 kg pomidorów
- seler
- cebula
- bazylia
- bakłażan
- zielone oliwki
- oliwa
- orzeszki piniowe
- kapary
- sos pomidorowy
- sól
Ugotuj seler naciowy pokrojony w kostki. Bakłażana pokrój w kostki, usmaż na oliwie. Oddzielnie usmaż cebulę też pokrojoną w kostkę. Dodaj do niej ugotowany seler, usmażonego bakłażana, oliwki zielone, trochę kaparów i mała łyżkę sosu pomidorowego. Wszystko wymieszaj na patelni i dopraw do smaku. Udekoruj bazylią i orzeszkami.