VEG KHATI ROLL
- Placuszki z mąki pszennej:
- 150g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
- 0,5 szklanki wody
- sól wg uznania
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy do uzyskania plastycznej masy i odkładamy na 10 min. Formujemy placki i obsmażamy na patelni.
Farsz:
- 100g serka paneer pokrojonego w paski i obsmażonego na patelni
- 1 pomidor drobno krojony
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- sałata do uzupełnienia
- sos z kolendry
- zielone chilli poszatkowane
Układamy warzywa na wcześniej przygotowane placki i zawijamy
SAŁATKA Z CIECIORKĄ
- 4-5 ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w dużą kostkę
- 2 duże pomidory pokrojone w dużą kostkę
- 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 świeże zielone chilli poszatkowane
- 100g ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka chat masala
- sól wg uznania
- 0,5 limonki
Obsmażamy ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, skrapiamy limonką. Odstawiamy do lodówki na 1h
SZASZŁYKI Z SERKA PANEER
- 2 szt. zielonej papryki pokrojonej w duże kawałki
- 1 cukinia pokrojona w grube plasterki
- 2 czerwone cebule pokrojone w grube cząstki
- 150g serka paneer
- 100g pieczarek
Marynata
- 100g nerkowców namoczonych wcześniej w wodzie
- 1 suszone czerwone chilli
- 0,5 łyżeczki suszonej kozieradki
- sól wg uznania
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Marynata: Wszystkie składniki blendujemy ze sobą
Szaszłyki: Warzywa marynujemy, nabijamy kolejno na patyczek i grillujemy
NAPÓJ MIGDAŁOWY
- 1l tłustego mleka
- 50g migdałów namoczonych przez 5h i obranych
- szczypta szafranu
- 1,5 łyżki miodu
Mleko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy miód tak aby się rozpuścił. Migdały tłuczemy dodajemy do ostudzonego już mleka + szafran. Pijemy schłodzone prosto z lodówki
ZIOŁOWE LASSI
- 150g jogurtu
- 4-5 łyżek mleka
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 świeżego chilli
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta suszonej kozieradki
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy kozieradkę. Pić schłodzone