Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA CZTERECH KRAJÓW - Czechy

Dzień Wyszehradzki jest obchodzony corocznie 15 lutego z inicjatywy Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego i mediów publicznych państw Grupy Wyszehradzkiej. Dzień upamiętnia rocznicę podpisania przez prezydentów Polski, Czechosłowacji i Węgier umowy o utworzeniu Grupy Wyszehradzkiej w dniu 15 lutego 1991 roku na zamku w węgierskim mieście Wyszehrad. Celem ustanowienia święta jest podkreślenie więzów łączących historycznie społeczeństwa i instytucje Polski, Czech, Słowacji i Węgier, a także ich obecnej współpracy. Media państw wyszehradzkich celebrują ten dzień poprzez emisję treści związanych ze współpracą tych czterech państw. Dzień Wyszehradzki po raz pierwszy obchodzony był 15 lutego 2016 roku, w 25. rocznicę spotkania prezydentów Polski, Czechosłowacji i Węgier w Wyszehradzie. Dziś w naszej kuchni przygotowaliśmy potrawy charakterystyczne dla czterech krajów: Czech, SłowacjiWęgier i Polski

Czeskie danie – gotuje: Katrin Přikrylová
Vepřo-knedlo-zelo
(Wieprzowina z knedlikami i kapustą)

Mięso:
  • 1 kg karkówki w całości
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 3 duże cebule
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Ziemniaczane knedliki:
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typ A)
  • 400 g kaszy manny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Duszona kapusta po morawsku:
  • 1 kg surowej czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 mały surowy ziemniak
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
Zaczynamy od mięsa.
Kroimy cebulę w kostkę i wkładamy do brytfanki ze smalcem. Karkówkę myjemy, solimy, doprawiamy pieprzem i nacieramy czosnkiem. Mięso układamy na cebuli, podlewamy szklanką ciepłej wody i wkładamy do piekarnika na 170 °C. Pieczemy min. 1,5 godziny. Powstały po upieczeniu sos, wlewamy do garnka, zaprawiamy mąką i gotujemy 10 minut, żeby powstał lekko gęsty sos.

Knedliki.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Zimne i osuszone ziemniaki trzemy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy utarte ziemniaki z kaszą manną, mąką ziemniaczaną, jajkiem i solą. Ciasto nie może się kleić. Dzielimy ciasto na kilka części i formujemy długie wałki o średnicy około 4-5 cm. W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy knedlikowe wałki. Mieszamy, żeby odkleiły się od dna. Gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu knedlki płuczemy zimną wodą i kroimy w plasterki grube na 1 cm.

Kapustę kroimy w drobne kawałki i gotujemy 30 minut w posolonej wodzie. W garnku smażymy na smalcu cebulę pokrojoną w kostkę i kminek, na koniec dosypujemy mąkę. Po kilku minutach dolewamy pół szklanki wody i dodajemy ziemniaka utartego na drobnej tarce. Mieszamy, dopóki nie zgęstnieje. W garnku z kapustą zostawiamy nieco wody (resztę odlewamy), mieszamy z zasmażką i gotujemy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy cukier i ocet. Smak ma być słodko-kwaśny.

Słowackie danie – gotuje: David Nagy
Makové šúľance
  • 5 ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 200 – 300g mąki Szymanowskiej,
  • 200g cukru pudru,
  • 250g mielonego maku,
  • 150 – 200g mielonych orzechów włoskich,
  • sól,
  • masło
Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, solimy, dodajemy mąkę, jajko i mieszamy, aż do wyrobienia ciasta. Z gotowego ciasta formujemy wałki i siekamy je na kawałki w kształcie kopytek. Sulance wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Są gotowe, gdy wypłyną. Do miski wrzucamy ugotowane sulance, mieszamy z masłem, by nie były sklejone. Mielony mak mieszamy z cukrem i posypiemy mieszanką ugotowane sulance z masłem. Na koniec całość posypiemy mielonymi orzechami.
Węgierskie danie – gotuje: Anna Butrym
Langosz
  • 50 dkg mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 dkg drożdży
  • 2,5 dl mleka
  • łyżeczka cukru
  • czosnek,
  • śmietana,
  • ser żółty,
Cukier rozpuszczamy w letnim mleku, wkruszamy drożdże i czekamy, aż urosną. Mieszamy mąkę z solą, na środku robimy zagłębienie, wlewamy drożdże i ciepłe mleko (ok. 2dl), następnie wyrabiamy ciasto tak, by się nie kleiło, ale i nie było twarde. Odstawiamy na pół godziny, następnie dzielimy je na 12 kulek, które rozwałkowujemy na wielkość talerza. Smażymy je na głębokim, wrzącym oleju z obu stron.  Odsączamy tłuszcz, smarujemy śmietaną z czosnkiem i olejem, szczodrze posypujemy tartym serem żółtym.

Polskie danie – gotuje Jurek Nogal
Lin/sandacz w śmietanie z kaszą gryczaną
  • Lin lub sandacz 1 sztuka lub 2 filety
  • Cytryna 2 szt.
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Cebula lub fenkuł 1 szt.
  • Masło klarowane 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30-36% 150-200 ml
  • Sól, pieprz, gałka
  • Natka pietruszki lub koperek 1 mały pęczek
  • Kasza gryczana nie palona 200 g
Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
Lina oczyść z łusek, umyj, wypatrosz i wyfiletuj. Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej masło i smaż filety z dwóch stron, po minucie z każdej strony. Posól, dopraw pieprzem i odłóż do żaroodpornego naczynia. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na maśle, wlej śmietankę i duś chwilę aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, zalej rybę i piecz kilka minut w 180 stopniach. Wyłóż na talerz kaszę wymieszaną z natka pietruszki i rybę, a obok niej ćwiartki cytryny.
Więcej na ten temat