TARTA ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
ciasto filo
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 gr świeżego szpinaku
sok z 1/2 cytryny
sól
czarny
pieprz
gałka muszkatołowa
200 gr fety
10 szt. suszonych pomidorów
garść pestek słonecznika
3 jajka
150 gr śmietanki 30 %
masło
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę z czosnkiem zeszklij na oliwie. Następnie dorzuć szpinak. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Jak szpinak starci swoją objętość odstaw do przestygnięcia. Następne odciśnij nadmiar wody i posiekaj drobniej.Dodaj suszone pomidory oraz pestki słonecznika.
2. Jajka wymieszaj razem ze śmietanką. Wrzuć pokrojoną w kostkę fetę oraz cały farsz z patelni.
3. Wysmaruj tortownicę masłem. Układaj po jednym arkuszu ciasta filo tak aby każdy wychodził poza krawędź tortownicy. Posmaruj je roztopionym masłem. 5 arkuszy powinno wystarczyć.Następnie wlej całą zawartość farszu i zamknij tartę wystającymi kawałkami ciasta filo. Posmaruj od góry masłem.
4.Wstaw na 60 min do piekarnika nagrzanego 180 st ( góra, dół, termoobieg). w czasie pieczenia uważaj aby ciasto się nie przypaliło. Możesz użyć aluminiowej foli aby przykryć od góry,w celu ograniczenia nadmiernego przyrumienienia.
Podawaj z miksem warzyw polanych dresingiem.