Makaron gryczano - orkiszowy z grzybami i serem
200 g mąki gryczanej
200 g mąki orkiszowej typ 500-700
5-5 jaj
Sos sojowy
500 g borowików mrożonych
lub
1 filet z dorsza
2 łyżki masła klarowanego
1 Por
2 jajka
100 g sera bursztyn
Mąki wymieszaj z jajami i łyżką sosu sojowego i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw zawinięte w folię na kilkanaście minut. Rozwałkuj cienko i pokrój w dowolne kształty. Borowiki osusz i przesmaż na klarowanym maśle, dopraw solą i pieprzem. Pora pokrój na bardzo cienkie krążki. Jaja ugotuj w koszulkach. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z grzybami, dodaj garść pora i wymieszaj. Ułóż na talerzu, na wierzchu połóż ugotowane jajo i posyp serem Jeśli nie masz ochoty na grzyby to osuszoną rybę polej masłem lekko posól i popieprz i usmaż lub ugotuj na parze.
Makaron cynamonowy z owocami i białą lub gorzką czekoladą
400 g mąki pszennej typ 400-500
4 jaja
½ łyżeczki cynamonu
4 kostki białej czekolady
lub
1 kostka gorzkiej czekolady
1op. owoców leśnych
½ szklanki śmietanki 30%
Kilka listków mięty
Kilka orzechów laskowych
Mąkę, jaja, cynamon i szczyptę soli zagnieć dokładnie na elastyczne ciasto, a potem zawiń w folię i odstaw na kwadrans. Zagotuj owoce i wymieszaj z odrobiną śmietanki, dodaj startą czekoladę.
Orzechy posiekaj i podpraż a miętę posiekaj. Rozwałkuj ciasto i pokrój albo potnij nożyczkami we wstążki a potem ugotuj w osolonej wodzie. Na talerzu polej koktajlem owocowym.
Makaron z wołowiną i imbirem w pomidorach
200 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki pszennej razowej
4-5 jaj
4 szalotki
Oliwa
4 cm imbiru
500 g antrykotu wołowego mielonego grubo
1 puszka pomidorów
1 szt. Chilli
1 doniczka świeżej kolendry
Z mąk i jaj z odrobiną soli zagnieć ciasto zwarte i elastyczne. Zawiń je w folię albo papier do pieczenia i odstaw na jakiś czas.
Szalotkę pokrój w półksiężyce i przesmaż na oliwie, dodaj posiekany imbir i smaż aż się zarumieni. Wołowinę smaż aż białko w mięsie się zetnie. Zalej pomidorami i wsyp posiekane chilli. Gotuj kilka minut aż sos stanie się gęsty. W czasie gdy mięso z pomidorami dochodzi, rozwałkuj ciasto i pokrój na grube, długie pasy. Ugotuj je w osolonej wodzie a potem wymieszaj z mięsem. Na koniec posyp wszystko kolendrą.