Seler à la śledź po kaszubsku:
1 spory seler
1 arkusz nori (niekoniecznie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
s
szczypta soli
1 cebula
200g koncentratu pomidorowego
1/2 puszki krojonych pomidorów
garści rodzynek, moreli lub posiekanych daktyli
4 liście laurowe
2 goździki
4 ziela angielskie
1-2 łyżeczki majeranku
szczypta mielonego kminku (niekoniecznie)
1/2-1 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki octu jabłkowego
5-6 łyżek oleju
sól
czarny pieprz
Seler obierz. Pokrój w talary 5-7mm grubości, a następnie każdy talar przekrój na 4 części. Seler przenieś do garnka. Zalej wodą tak by praktycznie była na równi z warzywem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, glony i szczyptę soli.
Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż seler zmięknie. Sprawdzaj by się nie rozgotował. Selera odcedź.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka lub półksiężyce cebulę.
Smaż około 4-5 minut następnie dodaj przyprawy. To ważne by dać je na początku. W cieple otwierają się, zaczynają działać w nich olejki eteryczne i smaki. Przemieszaj chwilę i smaż 1 minutę.
Dodaj koncentrat i pomidory. Dodaj rodzynki lub posiekane morele lub daktyle.
Wymieszaj. Sos powinien trochę zgęstnieć. Gotuj około 5 minut i mieszaj od casu do czasu.Dodaj selera. Wmieszaj go w sos i duś 3 minuty. Teraz spróbuj i dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Całość przenieś do miski lub słoika. Pozostaw w zimnym miejscu na 1-2 dni. Niech smaki się przegryzą.
Seler à la śledź w musztardzie
1 seler
2-3 cebule
1/2 - 3/4 szklanki oleju
2-3 łyżki ostrej musztardy
10 owoców jałowca
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
sporo soli do smaku
kawałek nori (niekoniecznie)
1 łyżeczka oleju do smażenia
Selera obierz i pokrój w plastry. Niech mają grubość około 5mm. Następnie ugotuj selera w osolonej wodzie.
Rozgrzej patelnię i usmaż z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głównie by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Możesz na patelnie dodać majeranek.
Cebulę posiekaj w paski lub cienkie piórka. Przenieś do miski.
Cebulę zalej olejem. Dodaj musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieć nożem. Dodaj też małe kawałki nori. Całość dobrze mieszaj drewnianą łyżką lub otwartą dłonią.
Dodaj do miski selera i znowu dobrze wymieszaj. Całość posól.Przenieś do słoika i zamknij. Trzymaj w lodówce i marynuj najlepiej 24-48 godzin.