Pytanie na Śniadanie

Kotlet wołowy w sosie różanym

Danie z dawnego królewskiego stołu - Kotlet wołowy w winnym sosie różanym i ziemniakami z ogniska


Składniki:

  • 750 g steków wołowych z rostbefu
  • Pęczek włoszczyzny
  • 100 g wędzonej słoniny
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek
  • Ok. 150 ml bulionu
  • 100 g tartych pierników
  • 150 g konfitury różanej
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1-2 goździki
  • Sól i cukier

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i pozbawione błon mięso utłuc, oprószyć przyprawami i mąką, smażyć z obu stron na złoto. Włoszczyznę pokroić w drobną kostkę, dodać na patelnię z posiekaną słoniną. Krótko podsmażyć, podlać czerwonym winem z dodatkiem konfitury różanej i pokruszonych pierników – dusić spokojnie 20 minut podlewając bulionem.

Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w poprzek włókien na porcje i polejewamy przecedzonym sosem różanym. Podajemy z pieczonymi ziemniakami w ognisku.

 

Więcej na ten temat