Ziemniaki w karmelu
Przepis ten przypomina o fakcie, że ziemniaki jadano kiedyś jako dania słodkie. Słodycz karmelu połączona z wytrawnością bulionu sprawia, że budzą się te kubki smakowe, które przez lata przysnęły.
Składniki:
- 750 g bardzo małych ziemniaków (najlepiej jakiejś twardej odmiany)
- Sól
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wywaru z cielęciny (dla wegetarian może być wywar warzywny)
Umyj ziemniaki i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ochłódź zimną wodą i obierz. Na żeliwnej patelni roztop masło i dodaj ciepłe jeszcze ziemniaki. Zarumień je ze wszystkich stron. Stopniowo posyp cukrem. Mieszaj od czasu do czasu. Pozwól aby cukier się rozpuścił i pokrył ziemniaki warstwą karmelu. Gdy karmel ściemnieje zalej ziemniaki rosołem/ bulionem. Odstaw i poczekaj aż rosół się zetnie. Jest to wyszukany dodatek do dań mięsnych Uwaga: ziemniaki mogą być również smażone w łupinkach.
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - kruche maślane krążki z żurawiną i pistacjami
Są to ciasteczka, które w Stanach Zjednoczonych wraz ze szklanką mleka zostawia się na progu domu lub na kominku dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za przyniesione prezenty.
Składniki (na około 40-45 ciasteczek o średnicy 7 cm):
- 200 g miękkiego masła
- 325 g mąki
- 100 g cukru pudru (może być też cukier trzcinowy)
- laska wanilii ew. 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- 45 g posiekanych niesolonych pistacji (lub orzechów nerkowca, ale pistacje ładniej wyglądają ;))
- 75 g suszonej żurawiny
Do dekoracji:
- Lukier (cukier puder + białko jaja kurzego)
- Kolorowa posypka
Pistacje i żurawinę opłucz i osusz delikatnie ręcznikiem. Posiekaj dość drobno lub rozdrobnij nie za mocno w blenderze. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól przesiej do miski. Dodaj masło, żurawinę i pistacje - wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj równy wałek o średnicy ok 7 cm. Zawiń go w folię i włóż na 45 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwiń ciasto z folii i pokrój „roladę” ostrym nożem na 5-7 mm plastry. Rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach (ciastka w zasadzie nie rosną podczas pieczenia) i piecz około 15 minut w 170-180°C na złoty kolor. Upieczone ciastka ostudź na kratce, udekoruj lukrem i posypką.