Pytanie na Śniadanie

W NASZEJ KUCHNI ZWYCIĘZCA „BAKE OFF – ALE CIACHO!” - inspiracje na Święta

Ziemniaki w karmelu
Przepis ten przypomina o fakcie, że ziemniaki jadano kiedyś jako dania słodkie. Słodycz karmelu połączona z  wytrawnością bulionu sprawia, że budzą się te kubki smakowe, które przez lata przysnęły.
Składniki:
  • 750 g bardzo małych ziemniaków (najlepiej jakiejś twardej odmiany)
  • Sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wywaru z cielęciny (dla wegetarian może być wywar warzywny)
Umyj ziemniaki i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ochłódź zimną wodą i obierz. Na żeliwnej patelni roztop masło i  dodaj ciepłe jeszcze ziemniaki. Zarumień je ze wszystkich stron. Stopniowo posyp cukrem. Mieszaj od czasu do czasu. Pozwól aby cukier się rozpuścił i pokrył ziemniaki warstwą karmelu. Gdy karmel ściemnieje zalej ziemniaki rosołem/ bulionem. Odstaw i poczekaj aż rosół się zetnie. Jest to wyszukany dodatek do dań mięsnych Uwaga: ziemniaki mogą być również smażone w łupinkach.

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - kruche maślane krążki z żurawiną i pistacjami 
Są to ciasteczka, które w Stanach Zjednoczonych wraz ze szklanką mleka zostawia się na progu domu lub na kominku dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za przyniesione prezenty.
Składniki (na około 40-45 ciasteczek o średnicy 7 cm):
  • 200 g miękkiego masła
  • 325 g mąki
  • 100 g cukru pudru (może być też cukier trzcinowy)
  • laska wanilii ew. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 45 g posiekanych niesolonych pistacji (lub orzechów nerkowca, ale pistacje ładniej wyglądają ;))
  • 75 g suszonej żurawiny
Do dekoracji:
  • Lukier (cukier puder + białko jaja kurzego)
  • Kolorowa posypka
Pistacje i żurawinę opłucz i osusz delikatnie ręcznikiem. Posiekaj dość drobno lub rozdrobnij nie za mocno w blenderze. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól przesiej do miski. Dodaj masło, żurawinę i pistacje - wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj równy  wałek o średnicy ok 7 cm. Zawiń go w folię i włóż na 45 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwiń ciasto z folii i pokrój „roladę” ostrym nożem na 5-7 mm plastry. Rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach (ciastka w zasadzie nie rosną podczas pieczenia) i piecz około 15 minut w 170-180°C na złoty kolor. Upieczone ciastka ostudź na kratce, udekoruj lukrem i posypką.
Zimowe babeczki marchewkowo- orzechowe (12 szt.)
  • 250 g marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów  obranych włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego
dekoracja:
  • 150 g zimnej śmietanki 36% + bob tonka +kawałki orzechów + 2 łyżki cukry pudru
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy (szczyptę można pozostawić do polewy). Wycisnąć sok z pomarańczy, odmierzyć 30 ml i wlać do garnka. Dodać pokrojone masło, miód i ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wszystko wymieszać rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Nałożyć porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Do dekoracji  ubić śmietankę z dodatkiem cukru pudru, bobu i skórki pomarańczowej, wyszprycować na przestudzone babeczki
Więcej na ten temat