Pytanie na Śniadanie

DOMOWY OBIAD PO BUŁGARSKU - sałatka szopska

Domowy obiad po bułgarsku serwują Bułgarzy z krwi i kości!

Kebabcze
  • Mięso mielone wołowo - wieprzowe 0,5 kg 
  • Woda gazowana 100 ml
  • Kasza manna 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Kumin rzymski
  • Czubrica zielona
Mielone mięso posypujemy przyprawami (solą, pieprzem, kuminem, czubricą). Możemy dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę (opcjonalnie). Mieszamy ręką tak długo, aż poczujemy, że mięso klei się do dłoni. Z gotowej mieszanki formujemy podłużne kiełbaski o długości około 15 centymetrów i nadziewamy je wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Patyczki dobrze jest wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Pieczemy kebabcze na grillu (ew. w piekarniku z funkcją grilla lub na patelni grillowej) obracając je aż upieką się równomiernie, w temperaturze 170 stopni około 20 minut, później 10-15 minut w 200 stopniach.

Sałatka szopska
  • 4 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 10 dkg sera sirene
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwki ciemne do dekoracji 
  • Natka pietruszki do dekoracji
Warzywa pokroić, wymieszać, dodać olej i przyprawy. Na wierzch zetrzeć ser sirene. Udekorować oliwkami.

Tarator
  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
  • ½ l wody
  • 2 ogórki
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
Jogurt wymieszać z wodą, doprawić solą do smaku. Czosnek wymieszać z pokruszonymi orzechami, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobno, ogórki zetrzeć na tarce albo drobno pokroić. Wymieszać z olejem i dodać do jogurtu. Trzymać w lodówce, podawać schłodzony.
Więcej na ten temat