Kebabcze
- Mięso mielone wołowo - wieprzowe 0,5 kg
- Woda gazowana 100 ml
- Kasza manna 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Kumin rzymski
- Czubrica zielona
Mielone mięso posypujemy przyprawami (solą, pieprzem, kuminem, czubricą). Możemy dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę (opcjonalnie). Mieszamy ręką tak długo, aż poczujemy, że mięso klei się do dłoni. Z gotowej mieszanki formujemy podłużne kiełbaski o długości około 15 centymetrów i nadziewamy je wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Patyczki dobrze jest wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Pieczemy kebabcze na grillu (ew. w piekarniku z funkcją grilla lub na patelni grillowej) obracając je aż upieką się równomiernie, w temperaturze 170 stopni około 20 minut, później 10-15 minut w 200 stopniach.
Sałatka szopska
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 10 dkg sera sirene
- Oliwa z oliwek
- Oliwki ciemne do dekoracji
- Natka pietruszki do dekoracji
Warzywa pokroić, wymieszać, dodać olej i przyprawy. Na wierzch zetrzeć ser sirene. Udekorować oliwkami.
Tarator
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
- ½ l wody
- 2 ogórki
- 20 dkg orzechów włoskich
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól
Jogurt wymieszać z wodą, doprawić solą do smaku. Czosnek wymieszać z pokruszonymi orzechami, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobno, ogórki zetrzeć na tarce albo drobno pokroić. Wymieszać z olejem i dodać do jogurtu. Trzymać w lodówce, podawać schłodzony.