Kukurydza z grilla
- Masło 1 łyżka
- Tymianek 1 łyżka
- Mięta 1 łyżka
- Natka Pietruchy 1 łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Sól i pieprz
- Kolba kukurydzy z liśćmi 2 szt.
Masło i posiekane zioła wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Rozchyl liście kolby i posmaruj kukurydzę masłem ziołowym, po czym zawiń z powrotem szczelnie w liście. Grilluj 15-20 min obracając co chwilę, niech się upiecze z każdej strony.
Karkówka marynowana z konfiturą z wiśni i oscypkiem
- Wiśnie 500 g
- Ocet balsamiczny z modeny 50 ml
- Miód 1 łyżka
- Chilli ½ szt.
- Masło 1 łyżka
- Oliwa 2 łyżki
- Szałwia kilka listków
- Rozmaryn 2 gałązki
- Czosnek 2 ząbki
- Karkówka wieprzowa (kotleciki) 4 szt.
- Oscypek 4 szt.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wrzuć igły rozmarynu, liście szałwii i posiekane ząbki czosnku. Gdy marynata ostygnie posmaruj nią mięso i zawiń w papier dopieczenia. Odstaw minimum na 2 godziny do lodówki. Wiśnie wydryluj i zagotuj w rondelku. Gdy się rozpadną i sok odparuje dodaj ocet i miód. Kiedy konfitura będzie gęsta wsyp posiekane drobno chilli i odstaw. Wyjmij karkówkę z marynaty, obierz z liści i grilluj nad mocnym żarem około 2 min z każdej strony. Teraz przełóż mięso w chłodniejszą część grilla na kilka minut aby doszło. Obok podgrilluj oscypka. Kiedy mięso będzie gotowe, nałóż konfiturę i oscypka.
Kaszanka z karmelizowaną cebulą i jabłkami
- Cebula czerwona 4 szt.
- Ocet balsamiczny 100 ml
- Miód 1 łyżka
- Orzechy laskowe 100 g
- Masło klarowane 1 łyżeczka
- Miód 1 łyżeczka
- Jabłka twarde kwaśno słodkie 2 szt.
- Musztarda
- Tymianek świeży 1 łyżeczka
- Kaszanka 2 szt.
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na patelni w odrobinie wody. Gdy będzie gorąca i miękka dolej ocet i smaż na małym ogniu aż ocet odparuje. Dodaj miód i wymieszaj. Posiekaj orzechy i podpraż na patelni z masłem klarowanym. Gdy się zaczną rumienić dodaj miód i wyłącz gaz. Jabłka pokrój w ósemki i przesmaż na małym ogniu na maśle klarowanym z każdej strony, dodaj musztardę, smaż chwilę i zdejmij z ognia. Posyp tymiankiem. Kaszankę ponacinaj i połóż na tacce do grillowania. Smaż aż się zarumieni. Gorącą połóż na cebuli i obłóż jabłkami posypanymi orzechami.