Clafoutis z czereśniami
Składniki:
- 500-600 g czereśni
- 4 jajka
- 120 g zmielonych migdałów lub mąki
- 120 g cukru
- 300 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Połową cukru zasyp pozbawione pestek czereśnie. Jajka dokładnie roztrzep (a najlepiej zmiksuj) z mlekiem, solą, ziarnami wydrążonymi z laski wanilii i resztą cukru. Dodaj zmielone migdały. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp mąką (2 łyżki). Na dnie formy wysyp czereśnie. Rozłóż je równo, po całym spodzie i zalej masą jajeczną. Zapiekaj clafoutis przez 35 minut w temp. 180 stopni. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną posypane cukrem pudrem.
Sernik Ciasteczkowy z truskawkami
Składniki:
Spód:
- 300 g czarnych ciasteczek z nadzieniem waniliowym
- 100 g stopionego masła
Sernik:
- 500 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany 36%
- 120 g cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 150 g czarnych ciasteczek z kremem waniliowym
- 1/2 laski wanilii
- 150 g truskawek
Wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g truskawek
- świeża mięta
Przygotowanie:
Ciasteczka rozkrusz na piasek. Wlej stopione gorące masło i wymieszaj, aż powstanie zwarta masa. Okrągłą formę o średnicy 23-24 cm wyłóż folią spożywczą, dzięki temu sernik do niej nie przywrze, a spod stężeje. Przełóż do formy masę ciasteczkową i ugnieć ją ręką, aby stworzyła cienką jednolitą warstwę. Wstaw spód do lodówki, po czym zabierz się za przygotowanie sernika: ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj wanilię (same ziarenka) oraz skórkę i sok z cytryny. Po czym przełóż śmietankę do miski z mascarpone i delikatnie wymieszaj masy. Dodaj do kremu posiekane truskawki i pokruszone ciasteczka. Wyłóż masę na spód, wyrównaj i odstaw do stężenia na co najmniej 2 godziny. Wyjmij sernik, oblej stopioną czekoladą i udekoruj truskawkami oraz miętą.