Zrazy, puree z kolorowych marchewek, sos grzybowy, pikle, ogórek konserwowy, chips topi
Zrazy:
- Wołowina – udziec lub rostbef – 1 kg
- Musztarda – 1 słoik
- Ogórek kiszony – kilka sztuk
- 2 łyżki mąki
- Pieczarki 300g
- Sól i pieprz do smaku
- Gałązka tymianku
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 1 litr bulionu
Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien mięsa. Ogórki kiszone kroimy w słupki. Następnie układamy plastry na desce, smarujemy je musztardą, dodajemy 2-3 słupki ogórka i zawijamy całość w roladkę. Możemy spiąć je wykałaczką. Zwinięte zrazy delikatnie solimy i pieprzymy oraz oprószamy mąką. Smażymy je do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem, zdejmujemy z patelni, na tej samej patelni smażymy pieczarki a następnie podlewamy bulionem, wkładamy zrazy i gotujemy ok 1 godziny na wolnym ogniu bez przykrycia. Podczas gotowania kontrolujemy poziom powstałego sosu. Jeśli jest go za mało, możemy delikatnie podlewać bulionem. Zależy nam na intensywnym sosie grzybowym o gęstej konsystencji. Jeśli zrazy są już odpowiednio ugotowane a sos zbyt rzadki, możemy wyjąć je z sosu i go zredukować.
Puree z marchewek
- 200g marchewki
- 400ml mleka
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz do smaku
Marchewki obieramy i kroimy w grubsze plasterki, a następnie karmelizujemy je w garnku z rozgrzanym masłem. Gdy już marchewki się zarumienią, zalewamy je mlekiem i gotujemy do miękkości. Gdy już marchewki są miękkie, odlewamy część mleka i miksujemy marchewki na gładką masę. Jeśli puree jest za gęste , możemy dodać do niego część odlanego mleka. Dla uzyskania gładkiego puree, możemy całą masę przetrzeć przez drobne sito.
Krem jogurtowy z konfiturą różaną i kruchymi ciasteczkami
Krem jogurtowy przygotowujemy wylewając jogurt na sitko wyłożone jałową gazą i tak przygotowany zostawiamy na noc w lodówce. Dzięki temu Odcedzimy jogurt z części zawartej w nim wody i będzie gęstszy.
Kruche ciasteczka:
- 510 g masła w temp pokojowej
- 570 g mąki pszennej
- ½ łyżki soli
- 170 g cukru pudru
Umieszczamy masło w mikserze planetarnym i ubijamy je z cukrem pudrem i solą do uzyskania bardzo puszystej masy, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy powoli mąkę, zależy nam na uzyskaniu bardzo puszystej masy, więc podczas dodawania mąki należy wolno mieszać. Gdy już wymieszamy wszystko, przekładamy masę do rękawa cukierniczego i szprycujemy ciasto formując ciasteczka. Pieczemy ok 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, jeśli ciastka będą duże, czas może się wydłużyć.