Salsa pomidorowa
- 4 pomidory
- 1 strączek chilli
- 1/2 cukrowej cebuli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem z cebulą, mieszamy z posiekanym drobno chilli, octem oraz kolendrą
Pasta z awokado
Obieramy awokado. Następnie wygniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy skórkę i sok z cytryny
Kurczak z ryżem
- 1 szk ryżu basmati
- 1,5 szkl wody
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 kg udźca z kurczaka bez kości
- 1 główka czosnku
- 1 chilli
Kurczaka nacieramy czosnkiem i posiekanym chilli układamy w naczyniu, przykrywamy i pieczemy w 120 st 3 godz. Wyjmujemy i dzielimy widelcem na włókna. Ryż prażymy razem z kminem w 200 st 3-4 min następnie zalewamy wodą i gotujemy do odparowania wody, przykrywamy i odstawiamy na 10 min, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy widelcem
Sałata z zielonych bananów
- 4 zielone banany
- Sok i otarta skórka z 1 cytryny
- 1/2 posiekanego strączka chilli
- 1 posiekany pęczek bazylii
Banany siekamy w grubą kostkę dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę pokrojone chilli i posiekaną bazyliią wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 min. Sałatka świetnie komponuje się z grillowanym drobiem