Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1,5 l wywaru warzywnego lub włoszczyzna
- 1 cebula, obrana i pokrojona w piórka
- świeża kolendra
- ser mascarpone
WORECZKI FOLIOWE!
BLENDER, najlepiej ręczny z nożykami!, żeby zmiksować zupę (ważne, bo ostatnio nie było)
Folia aluminiowa
Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, delikatnie polać 1 łyżeczką oliwy, oprószyć solą. Obok położyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40-50 minut (aż papryka zmięknie). Upieczoną paprykę włożyć do torebki foliowej, zamknąć i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę. Na oliwie poddusić cebulę (przez ok. 10 minut), aż będzie szklista i miękka, dodać listki laurowe i gałązki tymianku, zalać gorącym wywarem, dodać paprykę i wyciśnięty, upieczony czosnek. Gotować ok. 20-30 minut. Z zupy wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
Roladki z cukinii
Składniki:
- 2 cienkie, najlepiej długie cukinie
- Ser feta
- Suszone pomidory
- Oliwa z oliwek
Obieraczką przygotować cienkie plastry cukinii (a’la tagliatelle) ze skórą, ułożyć na folii aluminowej, piec w piekarniku przez ok 5-10 min. w temp 180 stopni. Ser feta i suszone pomidory pokroić na małe kostki i zrolować w plastrach cukinii.
Carpaccio z pieczonych buraków z serem kozim
Składniki:
- 2 lub 3 buraki – najlepiej, aby były już upieczone wcześniej, bez skórki
- rolada sera koziego dojrzewająca
- rukola
- płatki migdałów
- świeżo mielony pieprz
- gałązki rozmarynu/ świeży rozmaryn
Sałatka z mozzarellą i prosciutto di San Daniele
Składniki:
- Roszponka
- Mozzarella di bufala
- 8 cieniutkich plastrów szynki włoskiej san daniele
- pomidorki koktajlowe
- pestki dyni
- suszone pomidory
- owoc granatu
- gęsty sos balsamiczny
- grissini
Do roszponki dorzucić pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokroić i dodać suszone pomidory, ziarnka granatu, kawałki mozzarelli zwinąć w plastry prosciutto, polać sosem balsamicznym, na koniec uprażyć na suchej patelni pestki dyni i posypać nimi sałatkę. Podawać z grissini.