Śniadanie Angielskie
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 całe kaszanki
- 2 ziemniaki
- puszka fasolki białej
- kartonik przecieru pomidorowego
- 10 jaj
- butelka sosu brązowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Rozłóż plastry boczku na blasze, wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piecz aż boczek będzie chrupki. Kaszankę pokrój w plastry i obsmaż na maśle. Ziemniaki zetrzyj, odsącz z wody, posól je i popieprz, dodaj 2 jajka. Podsmaż je krótko na gorącej patelni, aby stworzyć chrupiące placuszki. Fasolkę odlej, dodaj do niej przecier pomidorowy, podgrzej w rondelku. Pozostałe jaja usmaż na oleju. Podawaj je z chrupiącym boczkiem, kaszanką, placuszkami z ziemniaków, fasolką i brązowym sosem.
Szakszuka
- 8 średnich jaj
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 4 papryczki chilli
- 4 szalotki
- paczka kminu rzymskiego
- pęczek kolendry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Podsmaż na oleju pocięte w kostkę szalotki i chilli. Dodaj do nich saszetkę kminu rzymskiego, całość zalej przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małych ogniu przez około 20 minut aż sos się zredukuje i nabierze intensywności. Wbij do niego jaja i poczekaj aż się zetną, serwuj ze świeżą, pociętą kolendrą.
Omlet (na 4 porcje)
- 12 średnich jaj
- sól
- 1 kostka masła
Podziel jajka po 3 sztuki i wybij je do 4 miseczek. Dopraw solą. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 g masła i gdy stopi się i zacznie pienić wlej na nią jajka. Gdy spód jest już ścięty, a góra jeszcze luźna podważ delikatnie omlet i przewróć go. Po chwili złóż na pół i podawaj. Możesz go podać ze słodkimi dodatkami (dżem, owoce, krem czekoladowy) lub na sposób wytrawny (z szynką, cebulą czy serem).