JAGLANKA Z AWOKADO, JAGODAMI i SOSEM FISTASZKOWYM- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 awokado
- pół szklanki jagód leśnych
- pół szklanki drobno poszatkowanej kapusty czerwonej
- 1 łyżka pestek dyni
- garść świeżej kolendry
- 2 limonki
- 2 łyżki niesłodzonego masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki gorącej wody
- szczypta chilli w płatkach
Awokado pokroić w drobną kostkę. Pestki dyni uprażyć na patelni.Kolendrę posiekać. Kaszę wymieszać z awokado, kapustą, pestkami i jagodami. Otrzeć skórke z limonek i wycisnąć sok. Sok zagotować w małym rondlu razem z masłem orzechowym, wodą, miodem i sosem sojowym. Kiedy składniki sie połaczą zdjąć z ognia i ostudzić. dodać skórkę z limonki, chilli i gotowy sos wymieszać z kaszą.Wymieszać.
KREWETKI GRILLOWANE Z KOLOROWĄ SAŁATKĄ
- 0,5kg surowych krewetek (mrozone, szare - niegotowane!)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju (najlepiej kokosowego)
- 2 łyzki sosu sojowego
- sałatka
- 1 mango
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- pół szklanki kiełków sojowych
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka trzcinowego cukru
- 1 limonka
Mango pokroić w paski, cebulę w piórka,papryczkę pozbawić pestek i drobno pokroić, kolendrę posiekać. Sos sojowy wymieszać
z sokiem z limonki, cukrem i sosem sojowym. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na min. pół godziny, żeby przegryzły się smaki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszaj z olejem i sosem sojowym. Krewetki oczyścić i wymieszać z marynatą. Grillować na patelni lub grillu.
Podawać na sałatce.