Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo 1/2 porcji cukru. Następnie miksując oddzielnie zółtka dodaj drugą połowę porcji cukru.
W miseczce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Najlepiej, jeśli mąkę przesiejesz, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek. Dodawaj porcjami do masy jajecznej. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką i dodaj wodę. Mieszaj do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj masłem lub margaryną i posyp bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 min. w temperaturze 180st . Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu. Włóż do już nagrzanego do 200 st. piekarnika, a po włożeniu ciasta przestaw temperaturę na 180st. Pamiętaj, aby piekąc biszkopt nie otwierać piekarnika (przynajmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia otwórz na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdź wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha, a boki biszkoptu powinny odchodzić od rantów tortownicy.
Upieczony biszkopt najlepiej zostaw na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnij go odcinając ciasto od boków tortownicy.