Pytanie na Śniadanie

Młoda kapusta wg Jurka Nogala - gołąbki

GOŁĄBKI Z GRUSZKAMI, SEREM KORYCIŃSKIEM, ORZECHAMI I KASZĄ

  • Młoda kapusta - kilka liści
  • Gruszka - 1 szt.
  • Ser koryciński  - 150 g
  • Orzechy laskowe - garść
  • Kasza jaglana albo pęczak - 150 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Masło - 50 g
  • kminek

Ugotuj kaszę, dodaj do niej podsmażoną na maśle cebulę i gruszkę, podprażone i posiekane orzechy, porwany na kawałki ser. Dopraw pieprzem i kminkiem. Liście kapusty sparz kilka minut w gorącej wodzie. Pozawijaj gołąbki i ułóż ciasno w brytfance. Na wierzch połóż kilka kawałków masła, podlej wodą i piecz pod przykryciem około 20 minut.

DUSZONA MŁODA Z BOCZKIEM

  • Masło - 100 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Kapusta młoda - 1szt.
  • Boczek – kilka plastrów
  • Koper włoski  - 1 łyżka
  • Koperek - pęczek
  • Fenkuł – 1 bulwa
  • Groszek zielony – garść
  • Ser szafir – 50 g

Podsmaż na maśle drobno pokrojonego fen kuła i szalotkę. Dodaj posiekaną kapustę, chwile posmaż i zalej wodą, niech się dusi pod przykryciem około 20 minut. Dopraw odrobina soli i koprem włoskim. Dodaj podsmażony boczek pokrojony w paseczki. Możesz dodać świeży zielony groszek, posyp koperkiem i serem.

ZUPA Z MŁODEJ KAPUCHY

  • Kotlecik cielęcy z kostką - 2 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Kapusta młoda – 1 szt.
  • Pomidory – 2-3 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Tymianek j – kilka gałązek
  • Wino białe półwytrawne – pół szklanki
  • Bagietka
  • Koper włoski nać – 1-2 łodygi

Kotleciki przesmaż w garnku, dodaj pokrojona cebulę, czosnek i kapustę. Smaż aż się wszystko zeszkli, zalej winem. Gdy lekko odparuje, zalej wodą i gotuj na małym ogniu około pół godziny. Dodaj pokrojone pomidory.  Gdy pomidory się rozpadną, dopraw zupę, zdejmij z ognia, dodaj tymianek i posiekany koper włoski. Bagietkę podgryzaj co kilka łyżek zupy.

Więcej na ten temat