SAŁATKA Z AWOKADO, INDYKIEM I PODPŁOMYKAMI
Składniki:
- Rukola
- Mizuna
- Musztardowiec
- Kiełki pora
- słonecznik
- Awokado Hass (z ciemną skórką)
- Czerwona cebula
- Limonka
- Chilli
- Kolendra
- Oliwa
- Sól
- Pierś indyka
- Mąka
Sposób przygotowania:
Zamarynuj indyka w oliwie z drobno posiekanym chilli. Umyj sałaty i dokładnie wysusz w papierowym ręczniku. Posiekaj w cieniutkie półksiężyce cebulę. Podpraż pestki słonecznika. Wyłóż cząstki awokado i skrop sokiem z limonki. Usmaż pierś indyka z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni, odstaw na klika minut pod przykryciem. Pokrój w cienkie paseczki. Mąkę wymieszaj z wodą tak aby powstało gładkie, zwarte ciasto. Uformuj małe kuleczki i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Upiecz je z dwóch stron na rozgrzanej suchej patelni. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i skrop sosem oliwy, soku limonki i chilli. Na wierzchu posyp słonecznikiem, kiełkami pora i kolendrą. Obok połóż podpłomyki.
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ RZYMSKĄ SAŁATĄ POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI BURSZTYNEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Składniki:
- Sałata rzymska
- Pomidorki koktajlowe
- Groszek zielony świeży (może być mrożony)
- Rozmaryn świeży
- Ser bursztyn
- Szynka parmeńska
- Oliwa
- Sól morska
- Chleb żytni razowy
Sposób przygotowania:
Pomidorki przekrój na pół. Groszek przesmaż lekko na oliwie z rozmarynem i solą. Sałatę przekrój na pół i zgriluj z wewnętrznej strony, pokrój na grube kawałki i delikatnie wymieszaj z groszkiem i pokrojoną szynką. Dodaj pomidorki i posyp startym serem, obok ułóż grzanki.
SAŁATKA Z BULGURU ZIÓŁ I NOWALIJEK
Składniki:
- Kasza bulgur
- Natka pietruszki
- Kolendra
- Mięta
- Ogórek
- Granat
- Dymka
- Cytryna
- Oliwa
- Cebula czerwona
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Zioła posiekaj niezbyt drobno. Warzywa pokrój na małe kawałki. Wszystko
wymieszaj z zimną kaszą, dopraw solą, oliwą i sokiem z cytryny. Posyp pestkami
granatu. Można ją podawać z kotletami mielonymi.