JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Awokado umyj i przekrój na pół, wyjmij pestkę i powiększ odrobinę dziurę po pestce. Do powstałych dołeczków wybij jajka i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 10-12 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorkiem i pieprzem do smaku.
KOMOSA RYŻOWA Z ZIELONYMI WARZYWAMI I KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
- ½ szklanka komosy ryżowej
- 100 g zielonych warzyw (fasolka szparagowa, brokuł, cukinia)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Komosę namocz przez 20 min. Następnie wypłucz ją na sitku i odsącz. Wsyp do rondelka i zalej szklanką wody, gotuj przez 25 minut. Pierś z kurczaka oprósz przyprawą garam masala i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie ugotuj warzywa w gorącej wodzie do miękkości. W miseczce wymieszaj masło z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Komosę podawaj z kurczakiem i warzywami. Na warzywach połóż masełko czosnkowo-pietruszkowe.
ŁOSOŚ Z PIECZONYMI FRYTKAMI I SALSĄ VERDE
SKŁADNIKI:
- 1 stek średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka czosnku
- Sok z ½ limonki
- 1 mała papryczka chili
- Pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewki pokrój w słupki przypominające grube frytki. Wymieszaj z łyżką oliwy i posyp pieprzem. Piecz w 190 stopniach do momentu, aż zaczną się lekko rumienić. Gdy to nastąpi zmniejsz temperaturę i włóż do piekarnika łososia zawiniętego w pergamin na około 15 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj zioła z czosnkiem i sokiem z limonki oraz posiekaną papryczką chili bez pestek. Dodaj łyżeczkę oliwy i pieprz. Łososia ułóż na talerzu, posmaruj salsą i podawaj z frytkami z marchewki.