Pytanie na Śniadanie

JAK PRZYRZĄDZIĆ SMACZNĄ WĄTRÓBKĘ? - jak smażyć?

Wątróbka na zdrowie! – wariacje Tomka Jakubiaka z wątróbką kurzą, wieprzowa i cielęcą.

Pate z drobiowych wątróbek z żurawiną

  • Wątróbka z kurczaka lub indyka (500gr)
  • Masło (2 łyżki plus ćwierć szklanki płynnego ciepłego)
  • Cebula (pół szklanki posiekanej)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Śmietana 18% (ćwierć szklanki)
  • Koniak Metaxa lub ulubiony (2 kieliszki )
  • Żurawina suszona (garść)
  • Estragon (2 łyżki posiekanej świeżej)
  • Chałka (kromka namoczona w mleku)

Wątróbkę dobrze oczyść i posiekaj. Na maśle przesmaż pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek po czym dodaj wątróbkę. Smaż krótko, aż zmieni kolor. Pod koniec dodaj koniak i podpal. Lekko przestudź i wrzuć do melaksera. Miksuj powoli dodając chałkę, a gdy dokładnie się wszystko zmieli dodaj śmietanę i masło. Pate przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z żurawiną i estragonem.  Całością wypełnij foremki typu „kokilka” lub zwiń w folię spożywczą jak ogromnego cukierka! Wstaw do lodówki na minimum 12h. 

Smażona w miodzie wątróbka królicza z orzechami

  • Wątróbka z królika (500gr)
  • Masło (2 łyżki)
  • Miód akacjowy (2 łyżki)
  • Cebula szalotka (ćwierć szklanki posiekanej w piórka)
  • Pieczarka brunatna  (1 duża)
  • Seler (łyżka posiekanego w zapałki)
  • Sok z cytryny (łyżka)
  • Orzech laskowy (garść obranych i oczyszczonych z łupin)
  • Bulion drobiowy (pół szklanki)
  • Kolendra świeża (garść)
  • Słodka bułka maślana

Wątróbkę oczyść pod letnią wodą i osusz. Na maśle przesmaż cebulę oraz posiekaną w spore kawałki pieczarkę. Dodaj seler oraz orzechy i podlej bulionem. Gdy bulion odparuje dodaj kolendrę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na przesmażonej bułce.

Wieprzowa wątroba duszona w korzennych przyprawach

  • Wątróbka wieprzowa (1kg)
  • Mleko (1 litr)
  • Mąka
  • Cebula (1 sztuka)
  • Jabłko  (2 sztuki kwaśnego)
  • Wytrawne cherry (2 szklanki)
  • Goździk (kilka sztuk)
  • Cynamon (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa (łyżeczka)
  • Imbir (łyżka suszonego)
  • Kolendra ziarno (łyżeczka)

Wątrobę pokrój w plastry około 1cm grubości i wrzuć do mleka na kilka godzin. Wątróbkę obtocz w mące i smaż na oleju, w którym wcześniej przesmażyły się przyprawy. Olej ma być aromatyczny w zapachu. Gdy wątróbka się przyrumieni wlej na patelnie cherry. Poczekaj aż zgęstnieje i podawaj. Gdy bulion odparuje dodaj kolendrę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na przesmażonej bułce.

Więcej na ten temat