Kluski leniwe w kuchni Jurka Sobieniaka.
Leniwe z karmelizowanymi orzechami
Składniki:
- twaróg/twaróg sypki MLEKOVITA
- 2 jajka
- Masło Polskie z Mlekovity
- 6-7 sucharów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50g cukru
Orzechy karmelizowane
- 150g orzechów wloskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Leniwe z karmelizowanymi orzechami
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy w piekarniku w 195 stopniach przez 8 min. Gorące orzechy mieszamy z miodem, następnie z cukrem i mieszamy wysypujemy na płaski talerz, aby ostygły i się nie posklejały.
Masło Polskie z
Mlekovity rozpuścić na patelni dodać cynamon i dodajemy pokruszone suchary. Całość
mieszamy i przekładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni do mocnego
zrumienienia. Ser biały z Mlekovity zagniatamy na gładką masę z mąką, cukrem i jajami.
Z powstałego ciasta formujemy rulony o
średnicy 2 cm i kroimy w ukośne plastry tak aby powstały rąby. Wrzucamy na
wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Gotowe leniwce podajemy z chrupkami
cynamonowymi i prażonymi orzechami w cukrze.
Leniwe z Favitą i pomidorami
Składniki:
- Ser Favita z Mlekovity
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100g suszonych pomidorów
- 50g oliwek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50g cukru
- 500g pomidorów krojonych w puszce
- 100g szpinaku młodego
- 4 ząbki czosnku
- 100g pieczarek
- 2 garście sprażonych pestek dyni
- Masło Klarowane do smażenia z Mlekovity
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym z
Mlekovity dusimy czosnek posiekany w plasterki następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i
smażymy 2 min na średnim ogniu, kolejno dodajemy
pomidory i gdy odparuje 1/3 masy dodajemy przesiekany szpinak. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy tak aby
szpinak się zblanszował.
Gotową masę odkładamy,
doprawiamy pieprzem.
Ser Favita z Mlekovity
ucieramy z mąką na gładką masę dodajemy posiekane drobno oliwki i jajka
zmiksowane z pomidorami suszonymi. Wyrabiamy
gładkie ciasto. Formujemy z powstałego ciasta rulony o średnicy 2 cm i kroimy w
ukośne plastry tak aby powstały rąby. Wrzucamy
na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Gotowe leniwce mieszamy z masą pomidorową
i posypujemy prażonymi pestkami dyni.