Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 cebule, pokrojone w niedużą kostkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 średniej wielkości marchewki, starte na dużych oczkach
puszka pomidorów, bez skórki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżeczka suszonego oregano
kilka listków świeżej bazylii, drobno posiekanych / łyżeczka suszonej
kilka kropel tabasco lub szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
1 kg ziemniaków
3-4 łyżki miękkiego masła
3 łyżki mleka (jeśli ziemniaki są mączyste i sypkie, dodać jeszcze odrobinę mleka)
100 g startego sera, twardego długo dojrzewającego, typu parmezan
sól, pieprz
Najpierw przygotuj mięso:
Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij na złoto cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę i smaż, aż zmiękną. Następnie dodaj mięso i lekko podsmaż. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość duś tak, by mięso nie było surowe, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw według upodobań, żeby zaostrzyć smak możesz dodać trochę sosu worcester i 2 łyżeczki cukru.
Teraz przygotuj puree:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź, przełóż raz jeszcze do garnka trzymanego na małym ogniu, by lekko odparowały. Ubij (nie miksuj, żeby nie były zbyt miękkie) i połącz z pozostałymi składnikami.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 opakowanie mrożonego kalafiora
1/3 opakowania mrożonego groszku
czerwona cebula
olej do smażenia
czosnek
gałka muszkatołowa
200 ml śmietanki 12%
200 ml mleka
100 ml wody
1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój w talarki i ugotuj na półtwardo. Warzywa ugotuj w oddzielnym garnku al dente. W małym rondelku na małym ogniu zagotuj śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołowa, na koniec dodając posiekaną natkę. Cebulkę i czosnek podsmaż. Odcedzone warzywa ułóż na przemian z talarkami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalej całość gotowym sosem śmietanowym. Zapiekaj w 180 st. C ok 40-45 min. Podawaj posypane świeżymi ziołami lub np. z domowym sosem czosnkowym.
GZIK:
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 350g sera twarogowego
- 7 łyżek ukwaszonej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula czerwona
- masło
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszorować szczoteczką. W naczyniu wymieszać kilka łyżek oleju z łyżeczką soli. Taką mieszanką nacieramy dokładnie ziemniaki, które następnie pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 60 min. w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Możemy także pokroić ziemniaki na ćwiartki i usmażyć na głębokim tłuszczu.
Z kostki zimnego masła odkroić 8 bardzo cieniutkich plasterków. Odłożyć na talerzyk i lekko posolić. Szczypiorek szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miseczki przekładamy ser, szczypiorek, cebulę i śmietanę. Wszystko mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu, pamiętając o tym, że gzik musi być dobrze posolony.
Gotowe, upieczone i gorące ziemniaki przekrawamy na pół i przekładamy na talerze. Dodajemy gzik, obsypujemy drobno posiekaną cebulą, szczypiorkiem i nakładamy po plasterku masła.