Pytanie na Śniadanie

Tradycyjna kuchnia kaszubska - rosół z węgorza

Rosół z węgorza

Składniki:

2 l wody
kg węgorza
włoszczyzna
 20 dkg ziemniaków
sól
dowolny drobny makaron.

Wykonanie: rybę oczyścić , umyć, pokroić na małe kawałki, ugotować w litrze wody razem z pokrojoną włoszczyzną i przyprawami. Wyjąć rybę, gdy już miękka, uzupełnić wywar pozostałym litrem przegotowanej wody, wrzucić makaron. Gdy będzie miękki, dodać rybę, posypać zieleniną.

Zupa piwna

Składniki:
1,5 l piwa jasnego
kminek
goździki
ciut cynamonu
 żółtka
podsuszony ser biały

Wykonanie: zagotować piwo z goździkami (3 sztuki), cynamonem, kminkiem (pól łyżeczki), żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli do piwa. Ser biały pokroić w kostkę i dodać do zupy.

Kwaśno zupa

Składniki:

jeden duży dorsz
litr wody
szklanka maślanki
szklanka śmietany
 łyżka mąki
2 żółtka cebula
listek laurowy,
ziele angielskie
ocet

Wykonanie: rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w wywarze z przyprawami, pilnować by się nie rozpadła, wyjąć. Zmieszać maślankę ze śmietaną i mąką, dodać do wywaru. Zaprawić octem do smaku. Zdjąć z ognia, wbić do wywaru żółtka, delikatnie wymieszać, aby się nie zważyła. Rybę włożyć do zupy, posypać koperkiem, doprawić do smaku. Zupę podaje się z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

Więcej na ten temat