Pytanie na Śniadanie

Gofry z łososiem wędzonym oraz gofry z jajkiem, szpinakiem i sosem holenderskim

Gofry z łososiem wędzonym, awokado i szczypiorkiem


Składniki na 4 osoby:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 350 ml mleka
  • 2 jaja
  • 125 ml roztopionego masła
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 awokado
  • pęczek szczypiorku


Przepis:

W blenderze kielichowym zblenduj mleko z jajkami, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, cukrem drobnym, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i mąką. Zblenduj całość na gładką masę i smaż w gofrownicy. W międzyczasie wyporcjuj łososia, pokrój awokado i szczypiorek. Gofry podawaj z łososiem i awokado ze szczypiorkiem. Gotowe!

Gofry z jajkami, szpinakiem i sosem holenderskim

Składniki na 4 osoby:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 350 ml mleka
  • 2 jaja
  • 125 ml roztopionego masła
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła


Sos holenderski

Składniki:

4 żółtka

szczypta soli

szczypta pieprzu

sok z połówki cytryny

100 g masła

4 jajka


Przepis:

W blenderze kielichowym zblenduj mleko z jajkami, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, cukrem drobnym, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i mąką. Zblenduj całość na gładką masę i smaż w gofrownicy. W międzyczasie przesmaż na maśle szpinak z czosnkiem. Aby zrobić sos holenderski ubij żółtka w kąpieli wodnej doprawiając je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj roztopione masło i całość ubij na gładki sos. Gofry podawaj ze szpinakiem, ugotowanym lub sadzonym jajkiem i sosem holenderskim. Gotowe!

Więcej na ten temat