Gofry z łososiem wędzonym, awokado i szczypiorkiem
Składniki na 4 osoby:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 350 ml mleka
- 2 jaja
- 125 ml roztopionego masła
- 200 g wędzonego łososia
- 2 awokado
- pęczek szczypiorku
Przepis:
W blenderze kielichowym zblenduj mleko z jajkami, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, cukrem drobnym, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i mąką. Zblenduj całość na gładką masę i smaż w gofrownicy. W międzyczasie wyporcjuj łososia, pokrój awokado i szczypiorek. Gofry podawaj z łososiem i awokado ze szczypiorkiem. Gotowe!
Gofry z jajkami, szpinakiem i sosem holenderskim
Składniki na 4 osoby:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 350 ml mleka
- 2 jaja
- 125 ml roztopionego masła
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła
Sos holenderski
Składniki:
4 żółtka
szczypta soli
szczypta pieprzu
sok z połówki cytryny
100 g masła
4 jajka
Przepis:
W blenderze kielichowym zblenduj mleko z jajkami, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, cukrem drobnym, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i mąką. Zblenduj całość na gładką masę i smaż w gofrownicy. W międzyczasie przesmaż na maśle szpinak z czosnkiem. Aby zrobić sos holenderski ubij żółtka w kąpieli wodnej doprawiając je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj roztopione masło i całość ubij na gładki sos. Gofry podawaj ze szpinakiem, ugotowanym lub sadzonym jajkiem i sosem holenderskim. Gotowe!