Nowa odsłona żurku – biała polewka z grzybem, maślanką i chrzanem
Składniki:
- 300 g białej kiełbasy
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 2 suszone grzyby (namoczone i pokrojone w paski)
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 300 ml zakwasu na żurek (najlepiej żytniego)
- 200 ml maślanki
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- 2 jajka ugotowane na twardo (przekrojone na pół)
- cienkie chipsy z boczku lub suszonej szynki (chrupiące)
- świeży koperek i rzeżucha
- małe grzanki z czosnkiem i majerankiem
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kiełbasę pokrojoną w kawałki, podsmaż.
Dodaj grzyby, ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem i gotuj ok. 15 min.
Wlej zakwas, dopraw chrzanem, gotuj kolejne 10 min.
Na końcu dodaj maślankę (już bez gotowania), dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Podawaj z jajkiem, koperkiem, boczkiem i grzankami.