Świąteczny rosół na 3 mięsach (kaczka, gęsina i perliczka) z kiszoną kapustą, plasterkami gotowanych udek kurczaka i jajkiem na miękko
Składniki:
- 3 kacze skrzydła
- 1 kacza noga
- 1 perliczka
- 1 gęsia szyja
- 1 gęsie skrzydło
- 4 udka z kurczaka
- 6 jaj
- Włoszczyzna
- 2 cebule
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 gałązki lubczyku
- 2-3 gałązki pietruszki
- Suszone grzyby np. borowiki (kilka sztuk)
- 3 szt. ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 pomidory
- Sól
- Pieprz
Przepis:
Kaczkę, gęś i perliczkę wyłóż na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40-50 minut, aż mięso mocno się przyrumieni. Przełóż do dużego garnka.
Dodaj liść, ziele i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny od czasu zagotowania wody. W trakcie gotowania zbieraj szumowiny.
Po tym czasie zdejmij rosół z ognia, dodaj szklankę zimnej wody i zbierz wierzchnią warstwę tłuszczu.
Marchew, seler i pora obierz, pokrój w duże kawałki dodaj do bulionu razem z cebulą opaloną nad ogniem lub na suchej patelni, pieprzem, suszonymi, grzybami, natką i lubczykiem. Udka zwiń w roladki, przewiąż sznurkiem i dodaj do wywaru.
Gotuj 1h na małym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
Dodaj pomidory i gotuj kolejne 40 minut.
Gotowy rosół przecedź przez drobne sito, dopraw solą i pieprzem. Roladki wyjmij, rozwiąż ze sznurka i pokrój na plasterki. Resztę mięsa obierz z kości i wykorzystaj do pierogów lub na pasztet.
Do głębokich talerzy wlej rosół, dodaj kapustę kiszoną, plasterki roladki z kurczaka, przekrojone na pół jajka ugotowane na miękko i listki natki.