TARTA SEROWA Z PIECZARKAMI I ZIOŁOWYM DIPEM
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej krupczatki
170 g zimnego masła
jajko
4 g soli
2 łyżki zimnej wody
Warstwa serowa:
100 g sera ricotta
100 g tartego sera cheddar
500g pieczarek
500ml jogurtu naturalnego
jajko
ząbek czosnku
50g świeżych ulubionych ziół (bazylia, natka
pietruszki, koperek)
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Ugnieść składniki rękami, łącząc je. Teraz dodać jajko i wodę. Przełożyć ciasto na blat. Szybko zagnieść. Uformować kulę i przełożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie, możemy zacząć z nim pracować.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Składniki masy serowej połączyć i doprawić. Pieczarki oczyścić, pokroić w cząstki i podsmażyć.
Bazę ciasta wypełnić masą serową, pozostawiając krawędzie wolne od nadzienia. Uzupełnić podsmażonymi pieczarkami i zawinąć krawędzie tarty. Wykorzystując program parowy upiec tartę w 180 C z dodatkiem średniej pary 30 minut.