Kluski ruskie z omastą z guanciale i pestek oraz sosem parmezanowym
Składniki:
Mączyste ziemniaki 1 kilogram
Biały ser tłusty 0,7 kilograma
Jajko
Mąka ziemniaczana 0,3 szklanki
Mąka pszenna 50 g
Cebula 2 sztuki
Olej rzepakowy 60 ml
Gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Sól/pieprz
Omastą z guanciale i prażonych pestek:
Guanciale 100 gram
Masło 3 łyżki
Cebula
Słonecznik 4 łyżki
Siemię lniane 4 łyżki
Mak 3 łyżki
Papryka wędzona mielona 1/3 łyżeczki
Sól
Sos parmezanowy:
Parmezan tarty 90 g
Czosnek 1 ząbek
Śmietanka 30% 350 ml.
Sól/pieprz