Kto z nas nie lubi deserów - czekolady, ciasta, cukierki to coś co poprawia humor, po co z przyjemnością sięgamy niezależnie od wieku. Niektóre z nich z nich mają nawet swój dzień. 2 stycznia obchodzimy Dzień Ptysia.
Delikatne ciasto, wypełnione kremem rozpływa się w ustach i ma rzesze fanów na całym świecie. Na początku roku ptysiami z okazji ich święta można objadać się bezkarnie, a kalorie i tak zostaną spalone w trakcie realizacji noworocznych postanowień!
Polecamy przepis:
CIASTO PARZONE
125 g mleka
125 g śmietanki 30%
60 g oleju słonecznikowego
pół łyżeczki soli
140 g mąki
3 jajka
KREMY
Krem budyniowy
0,5 1 mleka
2 budynie śmietankowe
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka jaj
120 g masła
Krem pistacjowy
200 g masła pistacjowego
300 g mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
zmielone pistacje (opcjonalnie)
Krem karmelowy
200 g kajmaku
300 g mascarpone