GNUDI
Składniki na około 50 sztuk
Świeży szpinak 700 g
Ricotta 350 g
Mąka 00 45 g
Parmezan 50 g
Jajko 1
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
Do posypania mąką
Garść mąki 00
Przyprawy
Masło 100 g
Szałwia kilka listków
Parmigiano reggiano 50 g
Przygotowanie
Umieść ricottę w durszlaku, aby usunąć serwatkę. Wlać wcześniej umyty szpinak do rondla, przykryć pokrywką i gotować przez 7-8 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu przełożyć do durszlaka i ostudzić, a następnie ostrożnie wycisnąć.
Posiekaj szpinak i wlej go do miski, dodaj dobrze odsączoną ricottę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj jajko i starty parmezan.
Aby lepiej związać masę, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Nabierz niewielką ilość ciasta, około 18-20 g, uformuj je w lekko spłaszczoną kulkę i umieść na blasze.
Kontynuuj w ten sposób, aż ciasto będzie gotowe i oprósz gnudi niewielką ilością mąki. Postaw patelnię wypełnioną wodą na kuchence i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie rozpuść masło z szałwią na patelni. Ugotuj gnudi we wrzącej wodzie.
Gdy gnudi wypłyną na powierzchnię, odcedź je na patelni. Pozostaw je, aby nabrały smaku, obracając patelnię. Podawaj gnudi na gorąco z większą ilością startego parmezanu.