składniki:
farsz:
- 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 150 g białego twarogu
- 1 cebula uprażona na złoty kolor
- ½ p. natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej bazylii/natki pietruszki/szczypiorku itd.
- sól, pieprz
sposób wykonania:
Do ugotowanej kaszy dodać twaróg, prażona cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 100g masła
- 200 g wody
- szczypta soli
sposób wykonania ciasta:
Masło rozpuścić. Dodać do przesianej mąki. Pod koniec dodać ciepłą wodę. Wyrabiać na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie. Podawać z omastą.