Pytanie na Śniadanie

Arancine ryżowe z sosem mięsnym i groszkiem

Składniki:

  • 500 g ryżu Arborio
  • 1 l wody
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 saszetka szafranu
  • 100 g parmezanu
  • 2 mozzarelle
  • sól i pieprz
  • rosół 1 l

Sos mięsny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół cebuli
  • Pół marchewki
  • Pół łodygi selera
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • Pół szklanki białego wina
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 0,5 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 100 g groszku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu

Panierowanie

  • 100 g mąki 00
  • 200 ml wody
  • 150 g bułki tartej

Do smażenia

1 l oleju do smażenia


Przygotowanie

Ragu

Drobno posiekaj cebulę, marchewkę i seler. Wlej trochę oliwa do rondla, lekko podgrzej i dodaj warzywa. Pozwól im się zrumienić, często mieszając, a następnie dodaj mięso mielone i również je zrumień. Po kilku minutach podlej winem i dodaj przecier pomidorowy, wodę, liść laurowy, sól i pieprz, a następnie gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać groszek, 1 szczypta gałki muszkatołowej i kontynuować gotowanie, aż sos się zredukuje.

Wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli sos mięsny zostanie przygotowany dzień wcześniej i przechowywany w lodówce, będzie jeszcze lepszy, ponieważ będzie bardziej zwarty i łatwiejszy do umieszczenia w arancine.

Ryż

Postaw garnek z wodą i bulionem na kuchence, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Odmierzyć kilka łyżek stołowych, umieścić je w filiżance i rozpuścić w nich szafran. Wrzucić ryż i, nie mieszając, gotować na średnim ogniu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.

Kilka minut przed wyłączeniem ognia dodaj szafran i dobrze wymieszaj, aby ryż był równomiernie zabarwiony.

Dodaj również masło i starty parmezan i wymieszaj, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Jeśli chcesz, możesz również dodać dwa wcześniej ubite jajka, które nadadzą ryżowi jędrności, ale jest to opcjonalne, możesz też zrobić to bez nich.

Ugotowany ryż należy natychmiast umieścić w formie do pieczenia i rozłożyć, aby mógł jak najszybciej ostygnąć. Pomoże w tym częste potrząsanie łyżką. Po ostygnięciu powinien być przechowywany w lodówce przez kilka godzin, przykryty folią spożywczą. W ten sposób łatwiej będzie uformować arancine.


Skład potrawy

W międzyczasie pokroić mozzarellę w kostkę i pozostawić na godzinę do odsączenia, aby straciła serwatkę. Przygotuj ciasto, umieszczając kilka garści mąki w naczyniu i dodając po trochu wody, mieszając, aż powstanie kremowa mieszanka, ani zbyt płynna, ani zbyt gęsta.

Nałóż trochę mieszanki na dłoń, spłaszcz ją, nałóż trochę sosu mięsnego i kawałek mozzarelli na środek, przykryj większą ilością ryżu i uformuj kulkę, starając się ją szczelnie zamknąć, aby nadzienie się nie rozlało.

Gdy wszystkie kulki ryżowe będą gotowe, obtocz je w cieście, a następnie w bułce tartej, dociskając dłońmi, aby bułka tarta dobrze przylegała. Umieść patelnię z dużą ilością oleju na kuchence i, gdy tylko będzie gorąca, umieść w niej arancine. Pozwól im się zrumienić i obróć je, aby zrumieniły się również po drugiej stronie.

Zaleca się umieszczenie maksymalnie 4 sztuk w oleju, aby można je było łatwo odwrócić. Gdy tylko zrumienią się ze wszystkich stron, wyjmij je z oleju i połóż na ręczniku papierowym, ale jedz je na gorąco.


Więcej na ten temat