Cezar
Składniki
- Sałata rzymska
- Parmezan 100 g
- Ciabatta 2 szt.
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Musztarda 1 łyżka
- 6-7 filecików anchois z zalewy
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 żółtka jajek M
- 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego
- sól
- pieprz
- Krewetki obrane, oczyszczone 10 sz.
Ciabattę porwij na mniejsze kawałki, polej oliwą i podpiecz na patelni. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj sos: oliwę, sok z cytryny, musztardę, olej, sól, pieprz i anchois zmiksuj w blenderze. Krewetki przesmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
Nicejska
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
- 4 serca karczochów
- 1 mała sałata rzymska, porwana na małe części
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 fileciki anchois
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Zieloną fasolkę gotuj przez ok. 4-5 minut, niech zostanie lekko twardawa. Odcedź ją i przelej zimną wodą. W dużej misce umieść ugotowaną zieloną fasolkę, sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe i karczochy. W słoiku umieść oliwę, ocet z czerwonego wina, musztardę Dijon, dopraw solą i pieprzem i wstrząśnij słoik. Sosem polej warzywa w misce i delikatnie wymieszaj. Przełóż sałatkę na duży półmisek. Udekoruj ją cząstkami tuńczyka w puszce, połówkami jajka na twardo oraz oliwkami, filecikami anchois.