Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150g wędzonego łososia w plasterkach
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1 cytryna
- 2 sztuki dojrzałego awokado
- 100g jogurtu naturalnego
- Oliwa z oliwek
- natka koperku
Z ciasta francuskiego wytnij koło i z nożem podziel ciasto na 8 równych kawałków.
Na najszerszą, zewnętrzną część ciasta ułóż 1 łyżeczką serka śmietankowego, dodaj plasterek łososia, dopraw skórką z cytryny, pieprzem i odrobiną koperku. Zroluj kawałek od szerszej części do węższej, abyś uzyskał kształt rogalika. Posmaruj rogalik ubitym żółtkiem z mlekiem, i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 st Celsiusza przez 15-20 minut.
Aby zrobić sos, zblenduj awokado, jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
Smacznego!