Ryż po indyjsku smażony z cebulą i kurkumą
Składniki
- Ryż jaśminowy 300 g
Cebula 2 sztuki
Olej lub oliwa do smażenia 2 łyżki stołowe
Kurkuma 1/2 łyżeczki
Laska cynamonu 1 szt
Kardamon ok. 6 nasion
Kumin 1 łyżka stołowa
Sól c 1/2-1 płaska łyżeczka
Garść rodzynek
Garść uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
Szaszłyki tikka masala:
- Jogurt bałkański 3 łyżi
- Przyprawa curry 2 łyżeczki
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz ½ łyżeczka
- Przyprawa garam masala 2 łyżeczki
Szaszłyki:
- 400g polędwiczek z kurczaka
- 1 mała cebula szalotka, pokrojona na półcentymetrowej grubości plastry
- 1 mała cukinia, pokrojona na półcentymetrowej grubości plastry
- 1 żółta papryka, pokrojona na mniejsze kawałki
- 1 łyżka oleju do skropienia szaszłyków
- 600g wody
- szczypta soli