Przepis
Grzanki
4 kromki chleba rustykalnego
Bakłażany
- 500 g czarnych owalnych bakłażanów
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- Bazylia i natka pietruszki
- Sól
Sos jogurtowy
- 1 jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- odrobina czosnku w proszku
Do podania
4 plastry gotowanej szynki
PRZYGOTOWANIE
Umyj bakłażany i pokrój je na około 1 cm plastry, posól je i umieść w durszlaku na co najmniej 1 godzinę, aby straciły wodę roślinną.
Po godzinie odpoczynku osusz bakłażany papierem kuchennym.
Wlej olej na patelnię i rozgrzej go. Zacznij smażyć bakłażany po kilka plastrów na raz, a gdy będą gotowe, połóż je na arkuszu papieru kuchennego, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
Pozostaw je do ostygnięcia, a w międzyczasie zajmij się marynatą.
W misce umieść posiekany czosnek, posiekaną bazylię i pietruszkę, ocet i olej.
Umieść smażone bakłażany w naczyniu żaroodpornym lub pojemniku i zalej marynatą.
Lekko wymieszaj i pozostaw marynowane smażone bakłażany w lodówce na 30 minut przed podaniem.
Aby przygotować sos jogurtowy, wystarczy wymieszać składniki i umieścić sos w małej miseczce.
Tostować kromki chleba
SERWOWANIE
Na chlebie ułożyć kilka plastrów bakłażana, plaster szynki i polać sosem, dekorując kilkoma listkami bazylii.