Pytanie na Śniadanie

Urodziny Ani z Zielonego Wzgórza - ulubione desery Ani Shirley

Pudding śliwkowy

  • 300 ml mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 400-500 g śliwek
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Rozgrzewamy piekarnik do 230 C.

Mieszamy mąkę i sól, a następnie przesiewamy do miski. W mące robimy wgłębienie i wbijamy jajka.

Za pomocą trzepaczki zacznij ubijać jajka, stopniowo łącząc z okalającą je mąką. Zaczynamy dodawać połowę mleka.

Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy resztę mleka.

Wkładamy masło i olej do głębokiej formy do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby masło się roztopiło i połączyło z olejem.

Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, a następnie kroimy je na ćwiartki.

Cukier mieszamy z cynamonem.

Gdy masło i olej będą gorące, równomiernie rozkładamy przygotowane śliwki w formie i posypujemy je cukrem i cynamonem.

Zalewamy masą mleczną i od razu wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy 25 minut lub do momentu, aż wyrosną. Owoce powinny być miękkie, środek ciasta powinien być puszysty, a brzegi bardziej chrupiące i ciemniejsze.

Kroimy w plastry i podajemy z sosem.


Sos do puddingu

  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Łączymy masło, cukier i jajko w małym rondlu na średnim ogniu. Wlewamy mleko; gotujemy i mieszać, aż masa zacznie wrzeć

Dodajemy mąkę i wanilię, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podajemy na ciepło.

Więcej na ten temat