Pudding śliwkowy
- 300 ml mleka
- 120 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 400-500 g śliwek
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Rozgrzewamy piekarnik do 230 C.
Mieszamy mąkę i sól, a następnie przesiewamy do miski. W mące robimy wgłębienie i wbijamy jajka.
Za pomocą trzepaczki zacznij ubijać jajka, stopniowo łącząc z okalającą je mąką. Zaczynamy dodawać połowę mleka.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy resztę mleka.
Wkładamy masło i olej do głębokiej formy do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby masło się roztopiło i połączyło z olejem.
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
Cukier mieszamy z cynamonem.
Gdy masło i olej będą gorące, równomiernie rozkładamy przygotowane śliwki w formie i posypujemy je cukrem i cynamonem.
Zalewamy masą mleczną i od razu wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 25 minut lub do momentu, aż wyrosną. Owoce powinny być miękkie, środek ciasta powinien być puszysty, a brzegi bardziej chrupiące i ciemniejsze.
Kroimy w plastry i podajemy z sosem.
Sos do puddingu
- 2 łyżki masła
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Łączymy masło, cukier i jajko w małym rondlu na średnim ogniu. Wlewamy mleko; gotujemy i mieszać, aż masa zacznie wrzeć
Dodajemy mąkę i wanilię, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podajemy na ciepło.