Świąteczne leniwe na twarogu w sosie piernikowym
Składniki na 4 osoby:
kluski:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 średnie jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki soli
Sos:
- 1 saszetka przyprawy piernikowej
- 1 szklanka gorącego mleka,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki cukru
Twaróg zmiel w maszynce a następnie połącz z jajkami, roztopionym masłem, solą i całość wymieszaj z mąką aby zagnieść wilgotne ciasto. Podziel na części, utwórz wałki, pokrój w 2cm kluseczki i gotuj na wrzącej i osolonej wodzie. Gdy kluski się gotują doprowadź do wrzenia mleko i zalej nim ubity kogel mogel składający się z żółtek, cukru i przyprawy piernikowej. Zagęść sos i kąp w nim ugotowane kluski leniwe. Gotowe!
Piernik świąteczny z masłem i bakaliami
Składniki na 8 osób:
ciasto:
- 350g mąki pszennej tortowej,
- 175 g miodu lipowego,
- 150 g cukru drobnego,
- 100 g masła,
- 1 duże jajko,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 50 ml mleka,
- 20 g przyprawy do pierników,
- szczypta soli,
toping:
- 1 kostka masła,
- 200g twarogu,
- 100g bakali,
- 2 łyżki cukru,
- skórka kandyzowana z pomarańczy
Stop i mocno podgrzej w rondlu masło, cukier i miód. Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą piernikową i solą. Wbij jajko, wlej mleko i przestudzoną mieszankę miodu, cukru i masła. Całość wymieszaj i wlej do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. W tym czasie lekko zmiękcz masło i razem z twarogiem i cukrem wymieszaj je na gęstą pastę. Dodaj bakalie. Piernik przestudź i smaruj z góry obficie naszą masą. Trzymaj w lodówce, aby masło się nie stopiło. Posyp skórką z pomarańczy. Gotowe
Twaróg z czekoladą ala straciatella z miętą i sosem śmietankowym
Składniki na 4 osoby:
straciatella:
- 500g twarogu tłustego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka cukru drobnego,
- garść liści mięty
sos śmietankowy:
- 4 żółtka,
- 4 łyżeczki cukru,
- 200 ml śmietanki 36%
Twaróg pokrusz palcami, czekoladę pokrój na wiórki za pomocą noża. Dopraw twaróg cukrem, wkrój w niego miętę i dodaj czekoladę. Całość delikatnie wymieszaj i uformuj duże kulki. Żółtka ubite z cukrem zaparz gorącą śmietanką. Wylej sos, zanurz w nim kulkę straciatelli. Dekoruj czekoladą i pozostałą miętą. Gotowe